Το Εργαστηριακό Κέντρο Θήβας ως διαπιστευμένος φορέας του προγράμματος Erasmus+ υλοποιεί την 1η ροή κινητικότητας στην Πορτογαλία σε συνεργασία με τον οργανισμό Moveu Professional Services S.L
Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται στις πόλεις Πόρτο και Λισαβόνα, έχει ως στόχο την εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών από τους τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, καθώς και του τομέα Υγείας του ΕΠΑΛ ΘΗΒΑΣ , σε σύγχρονες πρακτικές βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.
Η θεματολογία της εκπαιδευτικής δράσης αφορά τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την ανθρώπινη υγεία, προκειμένου να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τις σύγχρονες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γεωργία και η αειφόρος ανάπτυξη στον τομέα της διατροφής.
Το πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της γνώσης των μαθητών, καθώς και στην καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών που θα προάγουν τις καλές πρακτικές στην παραγωγή υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων.
Το Εργαστηριακό Κέντρο Θήβας συνεχίζει να επενδύει στο μέλλον των μαθητών του, προσφέροντάς τους σημαντικές διεθνείς εμπειρίες και γνώσεις που τους προετοιμάζουν για τις προκλήσεις της σύγχρονης παγκόσμιας αγοράς εργασίας.
Τις πρώτες ημέρες του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, εστιάζοντας στη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, καθώς και στο Διεπιστημονικό Κέντρο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας (CIIMAR), όπου εμβάθυναν στις τελευταίες εξελίξεις και τεχνολογίες που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία παραγωγής των φημισμένων κρασιών του Πόρτο στην εταιρεία Cálem Wine Cellars, την παραγωγή παραδοσιακών κονσερβοποιημένων ψαριών, από την γνωστή για τις χειροποίητες μεθόδους της εταιρεία Conservas Pinhais που ειδικεύεται σε υψηλής ποιότητας σαρδέλες καθώς και τον Βοτανικό κήπο του ινστιτούτου Βοτανολογίας του Πόρτο.
Τα προγράμματα Erasmus+, χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), που αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης .
Επίσκεψη στο αγρόκτημα quida do pisao και παρακολούθηση προγράμματος FoodClic στο Cascais στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κυκλική οικονομία και την οικολογική γεωργία
Η δημοσίευση του οργανισμού βρίσκεται εδώ